Maarianhamina ja Ahvenanmaa

Ahvenanmaa kuuluu Suomen saaristoon, mutta alue on itsehallinnollinen ja poikkeaa Mannersuomesta kielen ja osittain kulttuurinkin suhteen. Kesällä koko Suomen voi sanoa heräävän eloon, kun valoisaa aikaa on pitkälle iltaan ja lämmin sää saa ihmiset liikkeelle pitkän talven jäljiltä. Erityisesti Ahvenanmaalla voi nähdä kauniita niittyjä, maalaismaisemaa ja perhosia kesällä pyöräillessään.

Maarianhamina

Maarianhamina on Ahvenanmaan pääkaupunki. Se on asukasluvultaan pieni, mutta sisällöltään suuri. Maarianhamina on todella tutustumisen arvoinen kaupunki. Kaupunki on viehättävä ja siisti ja siellä voi kokea myös historiallisia elämyksiä. Maarianhaminassa kannattaa vierailla ainakin merenkulkumuseossa, jos aika sallii.

Maarianhaminaan pääsee melko nopeasti Turusta laivalla, jonne voi helposti ottaa oman pyörän mukaan. Jos pyörän kuljettaminen laivalla ei kuitenkaan innosta, on mahdollista myös vuokrata pyörä Maarianhaminasta. Pyörävuokraamoista saa usein myös ohjeita hyville reiteille, joilla voi ihastella maisemia ja niiden varrella voi pysähtyä syömään eväitä.

Maarianhaminaan on helppo tutustua pyörällä. Matkustajia kuljettavat lautat saapuvan Maarianhaminan länsisatamaan, mutta matkaa satamasta toiseen on kävellen reippaat kymmenen minuuttia. Satamien välillä on viehättävä kävelykatu Essplanaden, joka on loistava tapa aloittaa tutustuminen kaupunkiin, sillä siinä saa hyvän kokonaiskuvan alueesta. Esplanadenin kävelykadun puolessa välissä on kaunis Pyhän Yrjön kirkko.

Kaupungin keskustassa on myös kävelykatu Torggatan eli Torikatu. Sen varrelta voi löytää useita kauppoja ja kahviloita, joiden terassille voi pysähtyä nauttimaan päivästä. Maarianhaminassa riittää tekemistä myös illalla, jos kaupungissa haluaa yöpyä. Kaupungissa on tarjolla livemusiikkia parissakin eri paikassa useana iltana viikossa. Keskustan lähellä sijaitseva Nygatan eli Uusikatu kannattaa painaa mieleen, jos haluaa jatkaa iltaansa pubissa tai yökerhossa. Kesäsisin myös satamassa on auki muutamia ravintoloita.

Suomesta on mahdollista ostaa matkatoimistosta valmiit majoitukset Maarianhaminan reitille, joka alkaa Turusta tai Nauvosta valinnan mukaan. Reitti kulkee kuuden päivän matkan Ahvenanmaan saariston ympäri ja siinä voi pyöräillä omaan tahtiinsa määränpäästä toiseen.

Maarianhaminasta on mahdollista lähteä joko muille saarille tai tutkia enemmän isoa Eckerön saarta, jossa itse kaupunki sijaitsee. Saarten välillä kulkee erityisiä saaristolauttoja ja kahden saaren välillä myös polkupyörälautta, jotka mahdollistavat helpon siirtymisen saarelta toiselle.