Lapin kansallispuistot pyöräilyn ja vaelluksen tyyssijoina

Pohjois-Suomessa on runsaasti asuttamatonta aluetta ja lähes koskematonta luontoa. Osa Lapissa sijaitsevista erämaista on melko vaativaa maastoa, eivätkä ne sovi kokemattomalle matkaajalle. Monissa kansallispuistoissa on kuitenkin merkittyjä reittejä, jotka sopivat hyvin myös aloitteleville retkeilijöille ja mahdollistavat hyvin päivän pituiset vaellus- tai pyöräilyreissut. Erityisesti kesällä päivänvaloa on lähes vuorokauden ympäri, joten lyhyelle reitille lähtiessään ei tarvitse huolehtia siitä, ehtiikö takaisin valoisaan aikaan.

Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto. Se on tunnettu erityisesti historiastaan kullankaivajien ja saamelaisten osalta. Puistossa kulkee merkittyjä vaellus- ja maastopyöräilyreittejä, ja maastopyöräily onkin sallittu ainoastaan merkityillä reiteillä. Pidempi vaellus puolestaan vaatii hyviä erätaitoja, sillä puisto on suuri erämaa-alue ja valmiita leiriytymismahdollisuuksia, kuten autiotupia on melko harvakseltaan.

Lapissa suosituin kansallispuisto on ehdottomasti Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Siellä on runsaan kävijämäärän vuoksi tarjolla myös runsaasti aktiviteetteja, ja maastopyöräily on sallittua lähes kaikilla merkityillä reiteillä. Vaellukseen merkittyjä reittejä on yhteensä noin 350 kilometriä. Kansallispuistossa on mahdollista polkea esimerkiksi kylästä toiseen, jos aikaa on riittävästi.

Muita Lapin kansallispuistoja ovat Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston, Perämeren, Riisitunturin ja Oulangan kansallispuistot. Merkittyjä reittejä pyöräilylle löytyy hyvin ja se on niillä kesäaikaan sallittua. Talvella taas talvipyöräilyyn on myös mahdollisuus. Se on sallittua puistoissa kaikkialla muualla paitsi merkityillä laduilla. Riisitunturilla ei kuitenkaan pyöräilyreittejä ole ja sen vaellusreitit soveltuvat parhaiten päivävaelluksiin.

Retkeilijän kannattaa myös huomioida, että osana vuodesta saattaa tietyillä alueilla olla rajoituksia pyöräilyn ja vaelluksen suhteen. Myös maasto kannattaa ottaa huomioon. Erityisesti Pyhä-Luostolla maasto on kivikkoista ja vaatii kokemusta maastopyöräilystä. Paikoittain esiintyy myös kosteita alueita tai soita, joiden ylittäminen ei pyörällä onnistu.

Kansallispuistoihin itsenäisesti lähtiessä kannattaa reitteihin tutustua hyvin etukäteen ja varustautua sen mukaan. Tuntureiden ja kivikkoisen maaston vuoksi matka on toisinaan hyvinkin haastavaa, mutta samalla todella palkitsevaa. Aurinkoisina päivinä kannattaa kesällä muistaa suojautua hyvin auringonpaisteelta, sillä alueella on runsaasti kasvillisuudesta paljasta maastoa, joka ei erityisemmin tarjoa suojaa. Sää kannattaa tarkistaa etukäteen sillä maasto ei suojaa myöskään sateelta tai tuulelta.