Turku ja Suomen saaristo

Turku sijaitsee Suomen eteläosassa Helsingistä länteen päin ja se kuuluu Varsinais-Suomen maakuntaan. Turkua pidetään Suomen vanhimpana kaupunkina ja sen arvellaan syntyneen jo 1200-luvulla. Turku oli Suomen pääkaupunki vielä vuonna 1809, kun Suomi oli Venäjän vallan alla, mutta sai toimia autonomisena. Kuitenkin Aleksanteri Ensimmäinen vaihtoi Helsingin pääkaupungiksi vuonna 1812.

Turussa sijaitsee yliopisto ja kaupungin keskustassa on säilynyt vanhaa, viehättävää arkkitehtuuria. Kaupungin läpi virtaa Aurajoki, joka kulkee Turussa noin yhdeksän kilometrin matkan. Aurajoki tuo usein mukanaan runsaasti ravinteita lähellä sijaitsevilta maatalousalueilta ja sen vesi on sameaa. Kaupungin lähialueita ovat muun muassa Kupittaa ja Ruissalon ja HIrvensalon saaret. Kesäisin järjestettävä suosittu festivaali Ruisrock järjestetään Ruissalossa.

Upea saaristo

Turku sijaitsee Saaristomeren rannikolla ja lähialueiden saaristo on yksi Suomen luonnon kauneimmista kohteista. Saaristoon kuuluu noin 20 000 saarta ja isompia saaria yhdistää Saariston rengastie, jonka pituus on noin 190 kilometriä tietä ja lisäksi siihen kuuluu lossi- ja lauttaylityksiä. Saariston rengastie on matkailijoiden kestosuosikki ja sen varrella on jatkuvasti kauniita maisemia. Pysähtyä voi myös useissa paikoissa, mikä onkin suositeltavaa noin 200 kilometrin matkalla. Reitillä on tarjolla majoitusvaihtoehtoja ja kahviloita. Reitin varrella on myös muita kauniita nähtävyyksiä ja pyöräilyn ohelle useita vaellusreittejä.

Matkan varrelle osuu esimerkiksi kaunis Seilin saari, joka sijaitsee Nauvossa. Seili on historiallisestikin merkittävä. Seiliä on pidetty sairaalasaarena, jossa on ollut ainakin lepraparantola, jonne lepraan sairastuneet sijoitettiin Turusta. Lisäksi saarelle tuotiin mielisairaita tai johonkin tuntemattomaan krooniseen sairauteen sairastuneita eristykseen. Saaren valintaan sairaalasaareksi vaikutti ennen kaikkea sen sijainti, mutta myös se, että siellä on hautausmaaksi sopeutuva hiekkaharju. Nykyään Seilissä toimii muun muassa Saaristomeren tutkimuslaitos, joka kuuluu Turun yliopiston alaisuuteen.

Kauniiden merimaisemien ja hyvien kahviloiden ja majatalojen lisäksi reitin varrella sijaitsee myös historiallisia kohteita, kuten keskiaikainen Pyhän ristin kirkko, jonka sisällä kannattaa ehdottomasti vierailla. Muitakin upeita kirkkoja ja erilaisia museoita mahtuu reitin varrelle. Kannattaa piipahtaa vaikkapa saaristomuseossa tai Bengskärin majakalla. Jos matkustaa lasten kanssa tai kokee muuten vain olevansa lapsenmielinen, voi poiketa Muumimaailmaan Naantalissa.